Hem / Om oss / Nyheter / Hur elever lär sig – och hur belysning kan bidra

Hur elever lär sig – och hur belysning kan bidra

Feb 23, 2021

Thorn har levererat ny LED-belysning och trådlös styrning för hela Broughton Primary School i Edinburgh. Dagens moderna klassrum utgör ofta en dynamisk inlärningsmiljö med allt från gruppaktiviteter till aktiviteter som inkluderar olika former av multimedia. Det är en plats där både elever och lärare ska kunna delta, engagera sig och diskutera.

I klassrummen har man valt den pendlade armaturen IQ Wave. Med utmärkt jämnhet och bländningskontroll erbjuds en behaglig och kommunicerande arbetsmiljö. Armaturen är perfekt för skolbänksbaserade uppgifter, gruppresentationer eller -diskussioner och bidrar till att skapa en positiv inlärningsmiljö. Skolans lärare kan enkelt kontrollera belysningen via  en väggpanel eller via mobil eller Ipad.

Att hitta balansen

Installationer som den i Broughton Primary School är baserade på insikten att bra belysning handlar om mycket mer än att bara kunna läsa dokumenten på skolbänken eller vad som står på White boarden längst fram i klassrummet. Den handlar även om att kunna kommunicera effektivt med dem omkring sig och att vistas i en miljö som främjar lärande. En bra belysning bidrar till att behålla fokus och uppmuntra engagemang, vilket skapar en dynamisk atmosfär för inlärning. Den bästa belysningen för utbildningsmiljöer tar hänsyn till vilken typ av aktivitet som ska bedrivas, den fysiska miljön och den personliga kommunikationen ”ansikte mot ansikte”. Bländning och flimmer är faktorer som kan göra utrymmen oangenäma att vistas i och ha en negativ effekt på elevernas koncentrationsförmåga.

 Broughton-case-study310x310.jpg

Situationsanpassad belysning med eleven i fokus

I första hand vill vi skapa attraktiva ljusmiljöer för eleven och skapa förutsättning för eleven att utföra sin uppgift på bästa sätt. Uppgiften kan variera, ibland handlar det om att läsa i en bok, ibland har man grupparbete, och ibland skall man följa med i en genomgång på White boarden.

Bra ljusmiljö med en kombination av riktat och diffuserat ljus skapar balans i rummet och en attraktiv miljö att vistas i. Om ljuset är alltför riktat blir skuggorna hårda, men om det istället är för diffust kommer rummet att kännas intetsägande och ansiktsmodelleringen kommer inte att vara tillräckligt tydlig. Jämför med en dimmig dag i skidbacken där det inte framgår några konturer alls.

Dessa prioriteringar ligger som grund för utvecklingen av Thorns pendlade armaturer. I detta projekt har IQ Wave installerats vilken använder just en kombination av direkt och indirekt ljus för att uppnå högkvalitativ ljusfördelning med hög cylindrisk belysning för bästa modellering

Komfort utan kompromisser

Den nya belysningen i Broughton Primary School är bara ett exempel på hur en bra och situationsanpassad belysning har en positiv effekt på inlärning. Bländning och flimmer har en negativ effekt på elevernas koncentrationsförmåga, medan ett effektivt, komfortabelt och väl avbländat ljus gör det möjligt för oss att fokusera på det som är viktigt.

← Tillbaka till översikt