Hem / Om oss / Nyheter / Belysning av idrottsevenemang: När ljuset blir en del av upplevelsen

Belysning av idrottsevenemang: När ljuset blir en del av upplevelsen

  • Bild1
  • Bild2
Sep 05, 2018

LED och smart teknik omvandlar vårt sätt att uppleva livesport – och belysningen spelar en allt större roll

Sport handlar främst om dramatik. Den typ av dramatik som uppstår när någon gör det vinnande målet, när den avgörande poängen tas hem eller när mästaren korsar mållinjen. Belysningen kan lyfta fram dramatiken, men den traditionella belysningen tillför egentligen ingenting.

Nu börjar dock allt förändras tack vare teknik som gör arenorna smarta.

Om du någonsin har varit på en arenakonsert vet du att det används dramatiska ljuseffekter som en del av scenshowen. På en smart anläggning utgör hela arenan en scen.

Föreställ dig att du slår dig ner på din plats strax före matchen när spänningen håller på att byggas upp och stämningen ackompanjeras av ljuseffekter. Plötsligt tystnar musiken, ljuset dämpas och planen ligger helt i mörker. En röst presenterar lagen och en enda ljusstråle lyser upp spelarna när de springer ut på planen från tunneln. Publiken jublar.

Det här är möjligt i en smart arena. Här kan toppmodern teknik och anslutningskapacitet användas för att ta publikupplevelsen till helt nya höjder. Wi-Fi finns tillgängligt överallt och kameror, sensorer, molnteknik och molnanslutning kan användas för hantering av folkmassor, biljetter, energibesparingar och byggnadsautomation. Enligt Research and Markets förväntas marknaden för den smarta arenan att växa från cirka 4,6 miljarder USD idag till 12,5 miljarder USD år 2023.

Med LED-belysning och styrningsmekanismer möjliggörs en oöverträffad precisionsnivå för belysningskontroll i arenor, vilket skapar dynamiska effekter och en känsla av dramatik före, under och efter en match. Och det handlar inte bara om upplysning av spelplanen utan även av läktare, serveringsområden, ingångar och fasader.

Bättre och smartare belysning är fördelaktigt för spelare, publik och tv-bolag då den ger belysning av hög kvalitet och visuell komfort, reflexkontroll, fantastisk skärpa och färg för högupplösta utsändningar, flimmerfria repriser i slow-motion och möjlighet att förhöja publikens övergripande upplevelse.

Fördelarna med LED-lösningar framför traditionell belysning är uppenbara, även på mindre anläggningar som erbjuder olika sportaktiviteter – de är mer energieffektiva, enklare att underhålla, möjliggör snabbare återställning vid fel samt förenklar distributionen och styrningen av ljus.

LED-armaturen från Thorn är ett exempel på en armatur som har utformats särskilt för sport- och utomhusbelysning och som kan ingå i morgondagens smarta arenor.  Altis erbjuder utmärkt prestanda och hög jämnhet, från ett minimalt antal ljuspunkter, och har använts för bland annat belysning av Danube Arena i Budapest och arenan i PalaTrento i Trento, Italien.

Armaturen Altis har värdet 90+ enligt TLCI (Television Lighting Consistency Index), vilket används för att utvärdera ljusåtergivningen för tv-sändingar och gör det möjligt att spela upp flimmerfria repriser i slow-motion. Med flimmer på mindre än 1 % överträffar Altis exempelvis de krav som idrottsorganisationerna UEFA och Storbritanniens Premier League ställer, och även utkastet till en europeisk standard för belysning. Det är sådana här produkter som hjälper anläggningar att förvandla livesportupplevelsen.

På framtidens sportevenemang kommer belysningen inte bara att ge publiken bättre sikt utan även bli en del av själva upplevelsen.

Bilder: Thomas Serer & Tottenham

← Tillbaka till översikt