Hem / Om oss / Nyheter / Vi sätter fokus på de nominerade till Zumtobel Group Award: ArchiAid

Vi sätter fokus på de nominerade till Zumtobel Group Award: ArchiAid

  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
  • Zumtobel Group award nominees in focus: ArchiAid
Jun 04, 2014

Återuppbygger samhällen i norra Japan

I maj presenterades de nominerade till Zumtobel Group Awards i kategorin Urban Developments & Initiatives som sponsras av Thorn Lighting. I år är det fem oerhört imponerande projekt som konkurrerar om priset. Ett av dem är ArchiAid som är ett stort initiativ för att återuppbygga samhällen och stadsmiljöer efter den stora jordbävningen som drabbade östra Japan 2011.

Jordbävningen och den efterföljande tsunamin påverkade ett 500 km stort område längs norra Japans kustlinje. Många av de små städer och orter som totalförstördes hade redan innan katastrofen problem med den lokala ekonomin och en åldrande befolkning.

Övergångsåtgärder vidtogs för att hjälpa lokalbefolkningen, men uppgiften var inte bara att återuppbygga området så som det var innan jordbävningen. Istället krävdes en omfattande ombyggnadsstrategi för att locka industrier, skapa jobbtillfällen och kickstarta den lokala ekonomin.

Den japanska staden Sendai förstod utmaningens omfattning och grundade ArchiAid, ett stödnätverk som sammanför arkitekter och lokalsamhällen för att stimulera återuppbyggnaden och den ekonomiska återväxten.

Genom att samarbeta med lokalsamhällena har arkitekter från ArchiAid utarbetat generalplaner för återuppbyggandet som kommer att generera bostäder och offentliga institutioner och samtidigt stimulera turismekonomin. Genom att lyssna till lokalsamhällenas gemensamma minnen hjälper arkitekterna också till med att bevara de unika egenskaperna hos regionens arkitektur till kommande generationer.

Förutom att aktivt bidra till återuppbyggandet och återväxten utmanar ArchiAid den traditionella synen på arkitekter och hur de engagerar sig i samhället. Istället för att enbart vara stadsplanerare har arkitekterna i nätverket blivit samarbetspartners och tillförlitliga rådgivare.

Det vinnande projektet presenteras under Zumtobel Group Awards presskonferens i London den 22 september. För ytterligare information, besök www.zumtobel-group-award.com/en/957.asp.

Copyright: General Incorporated Association ArchiAid, Japan

← Tillbaka till översikt