Hem / Om oss / Nyheter / Thorn vinnare av prestigefull energiutmärkelse

Thorn vinnare av prestigefull energiutmärkelse

  • e-Prize
Oct 09, 2013

Thorn Lighting i Landskrona är en av vinnarna av E – Prize, näringslivets mest prestigefulla energipris som delas ut för femte året i rad av Veckans Affärer i samarbete med Eon vid Award Show i Stockholm i början av oktober.

 

E-Prize är näringslivets mest prestigefulla energipris och belönar små och stora företag i Sverige som på ett innovativt och effektivt sätt arbetar för att spara energi och samtidigt skapar bättre affärer.

Detta var andra året Thorn har varit nominerat. I år ledde det till vinst. Årets nominering som även ledde fram till en förstaplats i kategorin små och medelstora företag visar på de förbättringar Thorn gjort under det senaste året. "Nyckeln till vår framgång, vilket också bekräftas av juryn , är den passion för energibesparingar som utmärker Thorn i Landskrona, initierat av anläggning och underhållschef Lars - Göran Andersson . Hans långsiktigt åtagande och engagemang i miljö- och energiförbättringar för byggnaden och processer har gett stora årliga besparingar ", säger Patrik Källåker, Operation Director Landskrona om utnämningen .

 Vi har bland annat aktivt börjat styra när olika maskiner ska vara på och av. Till exempel har vi en kompressor som stod beredd hela tiden förut och om det då var läckage i slangarna, vilket inte är ovanligt, så gick den igång, oavsett tid, berättar Patrik Källåker.

 Genom att hålla kompressorn avstängd när den inte används, och göra andra små förändringar, kan företaget spara ungefär 400 000 kronor per år i elkostnader.

 – Vi har sett över alla typer av aktiviteter för att se om vi kan förbättra energiförbrukningen och miljön. Vi har till exempel bytt ut brännugnen där vi tidigare brände bort färgen från målningskrokarna och i dag doppas krokarna i stället i ett kemiskt bad, vilket är betydligt miljövänligare och energisnålare, säger Patrik Källåker och fortsätter:

– Vi är väldigt stolta över att kunna göra någonting för miljön, och att vi fått ta emot E-Prize är lite av ett bevis för att vårt arbete inte är i onödan.

Vinnarna utses av en jury bestående av : Maria Sunér-Flemming, ansvarig för energi- och klimatpolitik på Svenskt Näringsliv, Erik Brandsma, generaldirektör på Energimyndigheten, Martina Krũger, ansvarig för klimat och energi för Greenpeace i Norden, Jonas Abrahamsson, koncernchef och vd Eon Norden och Per Olof Lindsten, redaktör Veckans Affärer.

Motiveringen lyder:

Även i verksamheter som inte tillhör de energihungrigaste finns alltid potential att effektivisera. Då handlar det om  gnetandet och de små åtgärderna som ofta kan göras utan större investeringar men med systematik i arbetet. Med en tydligt engagerad ledning som tillsammans med medarbetarna syns i processen och även sprider det vidare har årets E-Prizevinnare i kategorin små och medelstora företag visat att även många små steg till slut ger stort avtryck på sista raden ienergikalkylen.

 Och vinnaren är….. Thorn Lighting!

Fotograf: Richard Kilström

← Tillbaka till översikt