Hem / Om oss / Nyheter / Thorn lyser upp franska fotbollsarenor för fotbolls-EM

Thorn lyser upp franska fotbollsarenor för fotbolls-EM

  • Allianz Riviera Stadium Nizza
  • Geoffroy Guichard Stadium Saint-Etienne
  • Stade de lumieres Lyon
Jun 08, 2016

Thorn har inför fotbolls-EM 2016 försett tre av arenorna med belysning så att matcherna i EM kan visas i sitt rätta ljus.

Thorn, ett varumärke i Zumtobel Group, har inför fotbolls-EM 2016 försett tre av arenorna med belysning så att matcherna i EM kan visas i sitt rätta ljus. Särskild vikt fick läggas vid UEFA:s höga krav för TV-sändningarna. Strålkastarbelysningen från Thorn används i Geoffroy-Guichard-stadion i Saint-Étienne, i "Ljusets stadion" i Lyon och i Allianz-Riviera-stadion i Nice. Dessa projekt som är mycket attraktiva för Thorn-teamet i Frankrike har en uppdragsvolym på nästan 1,5 miljoner euro.

"Vi är glada över att kunna bidra till denna fotbollsfest med vårt varumärke Thorn. Som internationell belysningskoncern har Zumtobel Group redan varit engagerad i många stora sportevenemang. Thorn kan blicka tillbaka på mer än 40-års erfarenhet av belysning för idrottsarenor och ger de spännande mötena i fotbolls-EM perfekt ljussättning med innovativa produkter. Vi njuter av toppmatcherna på arenorna och är mycket stolta över att våra produkter bidrar till en belysning av högsta klass", förklarar Ulrich Schumacher, CEO Zumtobel Group.

Olika ljusscenarier för flexibel användning

Thorn har i samarbete med VINCI, ett ledande företag för att bygga och driva fotbollsarenor, och med byggnadsfirman Léon Grosse utrustat de tre spelplatserna med olika slags flodljusstrålkastare, bl.a. Altis, Areaflood, Mundial och Champion. Förutom spelytorna fick också andra områden som parkeringsplatser, lokaler inomhus och även en fasad belysning. På alla arenor kan tre eller fyra variabla ljusscenarier ställas in för olika krav under träning, spel och för TV-sändningar.

"Vid belysningen av arenorna för fotbolls-EM var det särskilt viktigt att uppfylla UEFA:s normer för TV-sändningar till 100 procent och även att kunna anpassa belysningen optimalt med inställningar för olika ljusscenarier. Vi samarbetar sedan flera år med Thorn och har fått fram en optimal belysningslösning för arenan i Lyon som nu kommer till sin rätt vid fotbolls-EM 2016", förklarar Damien Venet, servicechef vid företaget SPIE, som tillsammans med Thorn har förverkligat belysningslösningen i arenan i Lyon.

Kraven på belysning för idrottsarenor vid TV-sändningar

Vid belysning av stora arenor ligger fokus framför allt på anpassning av ljuset till UEFA:s höga krav för HDTV-sändningar. Upp till 300 strålkastare installeras per arena och orienteras för att ge spelytan en jämn belysning med de 2000 lux som föreskrivs. Den vertikala ljusfördelning som krävs för att visa spelarna i rätta sitt ljus ligger på 1500 Lux. Det ger idealiska förutsättningar för att kamerorna ska kunna fånga in deras rörelser över hela spelytan. Ett ytterligare krav är en jämn belysning över hela spelplanen för att minska skuggeffekterna. För slow motion tagningar och High-Definition TV-sändningar är dessutom ett praktiskt taget flimmerfritt ljus särskilt viktigt, det gäller framför allt ljusflimmer under korta TV-sekvenser. Denna "flimmerfaktor" måste ligga under 5% för att uppfylla UEFA:s krav. Dessutom är färgåtergivningsindex (≥80 Ra), färgtemperaturen (5000-6200 Kelvin) och bländningsvärdet (GR <50) andra viktiga kriterier.

Thorn har flera decenniers erfarenhet av belysning för idrottsarenor. Thorn är till exempel sedan 40 år belysningspartner till det legendariska Wembley-stadions connected by EE i London. Andra belysningslösningar av Thorn används till exempel i stadion i Kapfenberg i Österrike liksom på träningsområdet för Spennymoor FC i Storbritannien. Dessutom försåg Thorn stadion Energa i Gdansk (Polen) med en modern belysning för fotbolls-EM 2012. Även vid vinterspelen i Sotji visade Thorn olika tävlingsplatser i sitt rätta ljus.

← Tillbaka till översikt