Hem / Om oss / Nyheter / Danmark har med flera strategier, som t.ex. det ambitiösa målet att Köpenhamn ska vara koldioxidneutralt senast 2025, förtjänat sitt rykte som ledande land i övergången till ett grönt samhälle.

Danmark har med flera strategier, som t.ex. det ambitiösa målet att Köpenhamn ska vara koldioxidneutralt senast 2025, förtjänat sitt rykte som ledande land i övergången till ett grönt samhälle.

  • Working together to build smarter cities: Denmark
  • Working together to build smarter cities: Denmark
  • Working together to build smarter cities: Denmark
Mar 31, 2015

Danmark har med flera strategier, som t.ex. det ambitiösa målet att Köpenhamn ska vara koldioxidneutralt senast 2025, förtjänat sitt rykte som ledande land i övergången till ett grönt samhälle.

Idag står vindkraften för 39 % av landets elförbrukning, ca 40 % av all pendling i Köpenhamn sker med cykel och de ligger på första plats i Climate change performance index.

Thorn, som är en del av Zumtobel Group, har länge haft verksamhet i Danmark med försäljningskontor som funnits i landet i många år. 2014 tog denna verksamhet ytterligare ett steg framåt då Invest in Denmark (en avdelning av det danska utrikesministeriet) och representanter från Thorn började arbeta tillsammans för att diskutera, skapa och leverera lösningar för en smart stad.

Invest in Denmark arbetar hårt för att locka internationella företag till Danmark, vilket har fått positiva effekter. De har lockat många stora bolag och deras gröna policyer och projekt spelar en viktig roll för att hjälpa Danmark bli koldioxidneutralt.

Under sommarmånaderna 2014 var både Thorn och Invest in Denmark involverade i många av de projekt som initierades i Öresundsregionen. Ett av dessa projekt var DOLL (Danish Outdoor Lighting Lab), vilket är Danmarks nya plattform för att visa upp framtidsorienterade lösningar för LED-vägbelysning. Syftet med DOLL är att skapa energieffektiva och intelligenta belysningslösningar för inom- och utomhusbruk och att skapa sysselsättning.

Genom ett samarbete med Thorn har Invest in Denmark skapat ett engagemang i smartare stadsbelysning och belysningsstyrning. Avdelningen besökte därför Zumtobel Groups huvudkontor och diskuterade Thorns proaktiva hållning vad gäller hållbara belysningslösningar.

Detta ledde till att båda parter deltog i PE Internationals Product Sustainability Round Table i oktober 2014, för vilket Zumtobel Group stod som värd. Product Sustainability Round Table är en exklusiv grupp med företag från olika branscher som är ledande inom arbetet med hållbara produkter.

Zumtobel Group representerades av Sebastian Gann, Project Manager Future Lighting Solutions, och Wolfgang Bernecker, Business Initiatives Manager från Thorn, som höll i en workshop för personer som arbetar med marknadsföring och hållbarhet för att diskutera de bästa sätten att marknadsföra hållbarhet på.

Wolfgang säger: "Vår workshop var en intressant erfarenhet och en ögonöppnare för både marknadsförings- och hållbarhetsexperterna. Resultatet har gett oss en utmärkt möjlighet att tänka över de interna kontaktytorna och skapa intressantare kundmöten om hållbarhet."

Tack vare vår goda relation bjöd Invest in Denmark in Thorn för att tala vid två stora evenemang i november: Smart Cities Fair i München och Media Architecture Biennale 2014: World Cities i Århus.

Smart Cities Fair, München, Tyskland, 5 november 2014

För att främja fler möjligheter till samarbete och uppmuntra andra företag att investera organiserade Invest in Denmark mässan Smart Cities Fair, vilken lockade många besökare från konferensen Eurocities 2014 som anordnades samtidigt.

Som namnet antyder var temat för evenemanget just smartare städer i Danmark med särskilt fokus på utomhusbelysning, intelligenta trafiklösningar, välfärdstekniker samt hantering av klimatförändringarna i städer, t.ex. förebyggande av översvämningar.

Michelle Reple, Zumtobel Groups specialist på utomhusbelysning, presenterade Thorns arbete och erfarenheter av DOLL, samt de strategiska övervägandena bakom ett tätare samarbete i Danmark. Hon diskuterade också framtiden för smarta städer och den nya spännande LED-gatuarmaturen för stora vägar som har utvecklats i samarbete med Köpenhamn Stad och som installeras i Köpenhamn under våren 2015.

Media Architecture Biennale 2014: World Cities, Århus, Danmark, 19 - 22 november

Media Architecture Biennale (som hålls vartannat år) innefattar föredrag av några av värdens ledande experter och kreatörer inom mediaarkitektur. Valet av huvudtalare och inbjudna talare baseras på deras bakgrund inom mediaarkitekturbranschen eller deras specifika perspektiv. Evenemanget innefattar även en akademisk konferens med 13 presentationer baserat på rapporter som genomgått rigorösa utvärderingar av sakkunniga. Bland talarna fanns de internationella arkitekterna SnØhetta, som även designade Zumtobel Groups årsrapport 2013/14.

Thorns Business Initiatives Manager, Wolfgang Bernecker, delade med sig av Thorns erfarenheter av att arbeta med DOLL-projektet och dess planer för Öresundsregionen och lösningar för en smart stad vid ett sidoevenememang på Media Architecture Biennale.

← Tillbaka till översikt