Hem / Om oss / Nyheter / BELYSNING FÖR DEN MODERNA SKOLAN

BELYSNING FÖR DEN MODERNA SKOLAN

  • TLG_PNCH_P_PENDEL.tif.png
  • 55cb19d3d4b65a2fa7a75911f816135d-intermediate-dim530x-pageNone-cropNone.png
  • TL_2103_NA_ICO_GRA_Luminance_contrast_suspended.tif.png
Mar 01, 2021

Dagens moderna inlärningsmiljö är en plats som bör vara flexibel, anpassad för modern teknik och utformad för att engagera elever, stötta lärare och givetvis eftersträva en reducerad energianvändning.

Men vad kan göras för att förbättra befintliga skolor och universitet, och hur kan uppdatering av belysningen förbättra upplevelsen för alla, värna om miljön  – och dessutom spara pengar?

Ansvarsfullt förhållningssätt till miljön

På Thorn har vi ett ansvarsfullt förhållningssätt till miljön. Det påverkar inte bara det material vi använder och våra produktionsprocesser, utan också de belysningslösningar vi skapar. Genom tekniskt innovativa och intelligent styrda lösningar hjälper vi våra kunder att optimera energianvändningen.

 

Bästa komfort i klassrummet

Inte alla faciliteter har moderna armaturer och äldre, ineffektiv och olämplig belysning kan ha en mycket negativ effekt på inlärningsmiljön. Genom att uppgradera till moderna LED-armaturer i kombination med styrsystem och sensorer kan man förbättra sin kostnadseffektivitet och även minska miljöpåverkan – och inte minst skapa förutsättningar för en gynnsam miljö för inlärning.

Vid utformning av ett ny- eller renoveringsprojekt är det viktigt att planera belysningen så att bländning undviks, genom att välja lämpliga armaturer och placering. Målet är att förbättra den visuella komforten för elever och personal.

Pendlade armaturer tillåter att ljus kan riktas mot taket, vilket ger en reflekterad allmänbelysning till skillnad från infällda lösningar t ex LED-paneler. En infälld lösning bidrar till en hög kontrast mellan den lysande ytan i armaturen och det icke belysta och därmed mörka taket.

En belysningslösning som innefattar pendlade armaturer har naturligt en ökad andel vertikalljus. För att ytterligare bättra på synprestationen kan man med fördel utöka belysningslösningen med asymmetriska downlights för belysning av väggar och därmed ytterligare lätta upp kontrastskillnaderna.

Kontrastförhållande i fokus

Rent tekniskt talar man om att eftersträva ett förhållande mellan taket och den lysande ytan i armaturen om 1:10. Detta uppnås genom att använda en pendlad armatur med tillräcklig mängd uppljus och en bred ljusfördelning på uppljuset. När belysningslösningen endast består av en infälld armatur är kontrastförhållandet mellan tak och den lysande yta i armaturen snarare 1:100.

Armaturer som orsakar bländning strider mot Arbetsmiljöverkets uttalande i föreskrifterna om arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2009: 2). I § 11 anges att ”Bländning måste undvikas så långt som möjligt” för att ge goda arbetsförhållanden till förmån för både anställda och arbetsgivare.

 

Flexibel lösning med hjälp av Punch

Punch från Thorn är ett utmärkt val för ett brett spektrum av renoveringsprojekt och applikationer. Tack vare den speciella lamelloptiken riktas ljuset till arbetsområdena på ett effektivt sätt och med perfekt bländningskontroll. Det direkta ljuset kombineras med indirekt ljus för att skapa en komfortabel ljusmiljö. I Punch-familjen finns även en Whiteboard armatur med asymmetrisk ljusfördelning. Samtliga Punch-armaturer finns med DALI i standardsortimentet.

← Tillbaka till översikt